Totul despre concediile medicale: codurile de diagnostic și plata indemnizațiilor

Codul de diagnostic este un corespondent al afecțiunii pentru care angajatul beneficiază de concediu medical și este trecut de către medic în certificatul de concediu medical. Acest cod de diagnostic stă la baza calculării cuantumului indemnizației, după cum urmează:

Așadar, plata concediului medical se face în funcție de acest cod de diagnostic. În calcularea indemnizației se va ține cont de venitul din ultimele 6 luni din stagiul de cotizare de 12 luni, însă suma lunară în baza căreia se calculează indemnizația nu poate fi mai mare decât media a 12 salarii minime pe economie brute pe țară.

Indemnizația este plătită pentru primele 5 zile de către angajator, ulterior aceasta este plătită de către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În condițiile suspendării sau încetării activității de către angajator, Casa Teritorială de Sănătate preia sarcina de plată a indemnizației.

În ceea ce privește indemnizația de maternitate, cea pentru îngrijirea copilului bolnav, cea pentru reducerea programului de lucru, de carantină sau indemnizația pentru risc maternal, acestea sunt plătite în totalitate de către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Concediul medical nu afectează zilele de concediu de odihnă, numărul acestora rămânând neschimbat. În caz de contract de muncă pe perioada determinată, dacă la finalul contractului angajatul se află în concediu medical, contractul de muncă nu se prelungește, iar Casa de Sănătate preia plata indemnizației. În cazul unei demisii sau concedieri în perioada concediului medical, preavizul se suspendă și se reia după ieșirea din concediul medical al angajatului.

Sperăm că am reușit să surprindem tot ceea ce este important de știut în ceea ce privește concediile medicale, atât din perspectiva angajatorului cât și a angajatului.

Puteți citi mai multe despre Tipuri de concedii medicale, durata acestuia și actele necesare obținerii certificatului de concediu medical accesând rubrica de Informații utile a site-ului nostru.

Pentru orice alte întrebări, vă stăm la dispoziție > contact.

Derulează în sus
Follow by Email
Suna acum 🤙