Totul despre concediile medicale: durata acestuia și acte necesare

Continuăm seria ”totul despre concediile medicale” axându-ne acum pe durata de acordare a unui concediu medical, respectiv actele necesare acordării acestuia.

Înainte de toate, e bine de reținut că există mai multe tipuri de concedii medicale ( vezi articolul Totul despre concediul medical: tipuri de concedii), iar durata acestuia și actele necesare sunt diferite pentru fiecare în parte; află mai multe citind articolul de blog.

Cel care acordă concediul medical în mod obișnuit este medicul de familie. Acesta are dreptul de a acorda acest certificat pentru o durată de până la 14 zile. Acesta poate fi ulterior prelungit în etape de maximum 31 de zile, până la 90 de zile, în etape succesive, însă doar la recomandarea unui medic specialist sau primar, din ambulatoriu sau policlinică.

După ce această perioadă de maximum 90 de zile se termină, cu avizul unui medic expert al asigurărilor sociale, concediul medical poate fi prelungit până la 183 de zile într-un an, prima zi calculându-se ziua îmbolnăvirii.

Această perioadă poate fi prelungită cu 1 an doar în anumite cazuri excepționale: tulberculoză pulmonară sau afecțiuni cardiovasculare; sau cu 1 an jumătate în cazul celor cu tuberculoză meningeală, peritoneală, urogenitală, a glandelor suprarenale sau SIDA, precum și tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară.

Pentru obținerea unui concediu medical este necesar ca angajatorul să elibereze o adeverință care să specifice numărul de zile de concediu medicale luate de către angajat în ultimele 12 luni, precum și statutul de asigurat. Ulterior, în baza diagnosticului, se eliberează certificatul de concediu medical. Acesta poate fi eliberat de către medicul de familie sau de medicul primar ori specialist din policlinică sau spital care are încheiată o convenție în acest sens cu Casa de Sănătate. Atenție, doar medicii care au încheiată această convenție pot acordă concedii medicale, pe certificat fiind necesar ca numărul convenției să fie specificat.

Nu este necesară obținerea adeverinței în prealabil atunci când este vorba de o urgență medico-chirurgicală sau de boli contagioase de grupă A. În aceste cazuri, certificatul se completează doar cu datele asiguratului, codul de indemnizație ( vom dezbate acest subiect într-un articol ulterior) și Casa de Asigurări.

În cazul prelungirilor de concedii medicale este important de știut că acesta se poate prelungi doar atât timp cât boala nu s-a vindecat. Pe certificat va fi trecut același cod de diagnostic, dar și numărul certificatului inițial. Prelungirile se fac în maxim 24h înainte de expirarea celui de dinainte. Pentru orice altă afecțiune ori boală survenită, codul de schimbă, la fel și încadrarea ori tipul de indemnizație.

Pentru prelungirea concediului medical este necesar să obțineți din nou acea adeverință de salariat cu numărul de zile de concediu medical acordate în ultimele 12 luni, precizată mai sus, o copie după certificatul medical inițial și un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Ce sunt codurile de diagnostic și indemnizațiile aferente, dar și cine plătește concediul medical, vom prezenta într-un articol ulterior. Până atunci, pentru orice informații suplimentare, nu uitați că vă stăm la dispoziție cu servicii de personal și salarizare, doar trimiteți-ne un mesaj la contact@arionexpert.com, iar noi vă vom răspunde cât mai repede cu putință.

Derulează în sus
Follow by Email
Suna acum 🤙