Începând cu 1 aprilie 2019 operatorii economici plătitori de impozit pe profit sau microîntreprinderile pot beneficia de facilitățile fiscale obținute în urma sponsorizărilor doar dacă sponsorizările sunt direcționate către persoane înscrise în Registrul ANAF al beneficiarilor de sponsorizări.
Acest lucru este prevăzut în Legea nr. 30/2019 a Codului Fiscal, iar Registrul poate fi vizualizat pe pagina oficială ANAF. Tot în cadrul acestui act normativ sunt prevăzute procedurile de înscriere în Registru și reglementează formularul 163 ”Cerere de înscriere / radiere în sau din Registrul Entităților / Unităților de Cult pentru care se acordă deduceri fiscale”.
Orice entitate poate să se înscrie în Registru dacă:
– desfășoară activitatea în domeniul în care a fost constituită;
– a îndeplinit toate obligațiile fiscale prevăzute de lege și nu are restanțe la buget, mai vechi de 90 de zile de la scadență / termen limită;
– a depus situațiile financiare anuale ( dacă entitățile este obligată conform legii să depună situații financiare anuale);
– este activă, conform Articolului 92 din Codul de Procedură Fiscală.
Entitatea interesată de a beneficia de sponsorizări va depune declarația 163 de înscriere în Registru, în format electronic, declarând pe proprie răspundere că desfășoară activități în domeniul în care a fost constituită. Aceasta va primi un răspuns în acest sens în termen de 10 zile de la depunere. În caz de respingere, se poate depune contestație în termen de 45 de zile de la comunicarea răspunsului.
Reprezinți un ONG? Află ce trebuie să faci pentru a putea beneficia de sponsorizări > contact