Condiții de angajare a tinerilor în vârstă de până la 18 ani

Orice Societate Comercială poate angaja tineri care nu au împlinit 18 ani, în baza unui contract de angajare pe perioada nedeterminată, cu un program de lucru part time, parțial, de 4 ore / zi, sau full time, normal, de maxim 6 ore / zi și 30 de ore pe săptămână, conform articolului 12 din Codul Muncii.

Tinerii dobândesc capacitatea de muncă la 16 ani, însă pot fi angajați începând de la 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, cu condiția ca activitatea să fie potrivită vârstei și nu periclitează sănătatea, dezvoltarea, ori pregătirea profesională. Este complet interzisă angajarea tinerilor sub 15 ani.

Tinerii sub 18 ani nu pot ocupa locuri de muncă care pot pune sănătatea în pericol ( ex. Manipularea de substanțe periculoase, etc.). De asemenea, programul de lucru al tinerilor sub 18 ani nu poate fi desfășurat noaptea și nici nu poate avea ore suplimentare de lucru. Aceștia beneficiază de program de pauză de masă de 30 de minute, dacă programul de lucru depășește 4 ore și jumătate. Pauzele, însă, nu sunt incluse în durata zilnică normală a timpului de lucru, cu excepția cazului în care acest lucru este prevăzut în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern.

De asemenea, salariul trebuie să fie cel puțin egal cu cel minim pe economie și beneficiază de 3 zile de concediu de odihnă în plus.

Conform Hotărârii de Guvern nr 75 / 2015, copiii sub 15 ani pot presta activități plătite, în baza unui contract cu părinții sau reprezentanții legali, în următoarele domenii culturale, artistice, sportive, de tip modelling, sau publicitare: muzicant, dansator, acrobat, figurant, actor, în instituții precum teatrul, baletul, circul, concursuri de dans, muzică sau interpretare, emisiuni TV sau Radio, ori cu scop publicitar, prezentări de modă, sau reprezentări sportive.

Așadar, dacă sunteți Societate Comercială și doriți să angajați minori, ori sunteți minor și doriți să vă angajați, acestea sunt toate informațiile generale, sumarizate, pe care e important să le știti.

Pentru orice altă informație, vă stăm la dispoziție > contact.

Derulează în sus
Follow by Email
Suna acum 🤙