Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/2/9/d/arionexpert.com/httpd.www/wp-content/themes/zakra/zakra.theme#archive on line 43

Declarația unică 2020: tot ceea ce trebuie să știi

Dacă ești Persoana Fizică Autorizată (PFA), obții venituri din profesii liberale, chirii sau dividende, atunci trebuie să depui Declarația Unică, prin care declari cât câștigi și cât ai de plătit la stat ca impozit și contribuții sociale.

Formularul fiscal surprinde estimarea veniturilor pe 2020 și are ca scop stabilirea impozitelor și eventualelor contribuții CAS și CASS. De asemenea, se folosește și pentru impozitarea veniturilor din străinătate din anul anterior.

Formularul pe 2020 a fost oficilializat prin Ordinul 139/2020. Îl puteți vizualiza și descărca AICI, iar formularul electronic AICI.

Ce venituri trebuie să cuprindă acest formular? Toate veniturile din activități independente, chirii, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, veniturile din străinătate din anul precedent, venituri din investiții și alte venituri cu excepția celor pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă de către plătitorul de venit.

Noutatea în acest an este că veniturile din criptomonede mai mari de 600 de lei/ an intră de acum sub incidența acestui formular.

Termenul limită de depunere a acestui formular a fost schimbat din 15 martie 2020 până pe 25 mai 2020, pentru veniturile estimate pe 2020. Această dată reprezintă și limita până la care pot fi achitate impozitul și contribuțiile pe 2019. Ulterior acestei date, orice venit înregistrat trebuie declarat în maximum 30 de zile, conform Codului Fiscal. (ex. În cazul închirierii unui imobil după acest termen de depunere, trebuie să depui Declarația în maximum 30 de zile).

Declarația se depune la ghișeu, online ( Spațiul Virtual Privat) sau pe e-guvernare.ro, cu semnătura electronică calificată.

Dacă nu depui declarația, Codul Fiscal prevede o amendă între 50 și 100 de lei, plătibil 25 de lei în 15 zile.

Nedepunerea declarațiilor PFA-urilor pe 2020, deși există în istoric declarații depuse în anii anterior, poate determina FISC-ul să recurgă la impuneri din oficiu. Este important ca dacă se desființează un PFA, să semnalați încetarea activității prin Declarația Unică. De asemenea, orice rectificare la formularul depus sau orice modificare în activitatea PFA în decursul anului fiscal trebuie declarată recompletând formularul, corespunzător.

Pentru veniturile pe 2020 impozitul este de 10% + contribuții la CAS (25%) și CASS (10%) – în condițiile în care veniturile nete depășesc cel puțin 12 salarii minime brute.

Plățile pentru 2020 se pot face până pe 15 martie 2021, în mai multe tranșe, în numerar sau card – la Trezorerie, sau online – ghiseul.ro, prin mandat postal ori virament bancar. Nu există reduceri de taxe.

Deși Declarația Unică este în regim de autoimpunere (adică tu îți calculezi ca și contribuabil taxele), decizii de impunere ar putea fi emise către cei care nu au depus Declarația și ANAF află că aceștia au înregistrat venituri sau către cei care au calculat eronat veniturile și au depășit pragul de venituri pentru care se plătește și CAS și CASS ( 12 salarii minime brute / an).

Ai o nelămurire cu privire la Declarația Unică? Îți stăm la dispoziție > contact.

Derulează în sus
Follow by Email
Suna acum 🤙