Știm că atunci când ai angajați un aspect delicat este cel cu privire la concediile medicale. Pentru a veni puțin în ajutorul tău ca angajator, începem astăzi o serie de articole legate de acestea, sintetizând tot ceea ce este important de știut cu privire la ele.
De concediile medicale pot beneficia toți angajații care se domiciliază sau au reședința în România și îndeplinesc stagiul minim de cotizare de 6 luni din ultimele 12 luni.
De asemenea, sunt eligibili pentru acordarea concediilor medicale toți cei care ocupă un loc de muncă în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, statut special prevăzut de lege sau act de detașare. Excepție fac administratorii sau managerii cu contract de administrare sau management a unui activități, cei care fac parte dintr-o asociație familială, și cei care sunt autorizați să desfășoare o activitate independentă sau au încheiat un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemizații.
Concediile medicale sunt reglementate strict de OUG nr. 158/2005 și se clasifică astfel:
1. concediul medical datorat unui accident de muncă, ori boli profesionale: se oferă pentru o perioadă de maxim 180 de zile într-un an, timp în care angajatul beneficiază de o indemnizație de 80% din salariul brut din ultimele 6 luni anterioare incidentului sau 100% în cazul urgențelor medico-chirurgicale.
2. concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă: poate fi acordat pentru situații care presupun o incapacitate de a lucra din cauza unui accident survenit în afara programului de muncă. Spre deosebire de cel anterior, nu se acordă ca urmare a unui accident de muncă. Se acordă pentru maximum 183 de zile într-un an, oferindu-se și indemnizație de incapacitate temporară de muncă în valoare de 75% din venitul salarial brut din ultimele 6 luni din cele 12 luni care constituie stagiul de cotizare, sau 100% dacă concediul este datorat urgențelor medico-chirurgicale, neoplazii, TBC, SIDA sau alte boli infectocontagioase de grupa A.
3. concediul medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă: are ca obiectiv reintegrarea în muncă a angajatului, poate prevedea reducerea timpului de lucru, concediu de caratină ca urmare a unor boli contagioase, ori tratament balnear pentru cei care se află în incapacitate temporară de muncă, pentru cel mult 90 de zile într-un an.
4. concediul pentru sarcină și lăuzie: are ca durată minimă obligatorie 42 de zile, putând fi prelungit până la 126 de zile. Indemnizația este de 85% din venitul brut din ultimele 6 luni din stagiul de cotizare de 12 luni.
5. concediul pentru risc maternal: se acordă femeilor care au născut sau alăptează, în condițiile în care locul de muncă constituie un risc pentru mamă sau copil. În primă instanță angajatorul are obligația de a stabili condiții speciale de muncă, adaptate nevoilor, program redus, iar dacă nici acestea nu conferă siguranță, se recurge la concediu de risc maternal. Valoarea indemnizației este de 75% din baza de calcul.
6. concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav: poate beneficia oricare dintre părinții copilului în cazul în care copilul sub 7 ani se îmbolnăvește. În cazul copiilor cu handicap, concediul poate fi acordat pentru îngrijirea copilului sub 18 ani. Indemnizația este de 85% din venitul brut.
Sperăm că această clasificare este un început bun în clarificarea tuturor aspectelor ce țin de concediile medicale.
Revenim curând și cu alte informații importante, însă nu uita, ARION EXPERT îți stă la dispoziție cu servicii de personal și salarizare, tot ceea ce trebuie să faci este să ne contactezi, iar de acolo, ne ocupăm noi.